top of page

Sint-Truiden toont de weg voor autoindustrie

Juni 2019

8 persovoorstelling 2019.png

SINT-TRUIDEN - Het Smart Production Network verbindt de automotive fabrieken VCST, Punch Powertrain, Tenneco en Bosch uit Sint-Truiden en omgeving in een slim fabrieksnetwerk. Na een jaar praktijkgerichte kennisuitwisseling gaan de fabrieken nu vol inzetten op concrete samenwerkingsprojecten inzake innovatie, digitalisering, duurzaamheid en talentontwikkeling. Door deze samenwerking wapenen ze zich tegen de mondiale concurrentie, zetten ze de regio op de kaart van de internationale automotive industrie en geven ze lokale maakbedrijven de kans om mee te groeien.

 

De fabriek van de toekomst

Het Smart Network werd een jaar geleden onder impuls van het stadsbestuur gelanceerd als prototype van een leer- en groeiplatform voor de Vlaamse maakindustrie. Door kennis, ervaringen en middelen te delen verhogen de slimme fabrieken hun concurrentiekracht en verstevigen ze hun verankering in de regio. Dat verloopt onder begeleiding van smart network expert Gino Quenis van ‘Lean Lead’ en Agoria / Sirris, de nationale koepelorganisatie voor technologie en ICT. De samenwerking blijkt erg vruchtbaar en de partners komen nu met vier concrete samenwerkingstrajecten.

 

Wereldklasse in de maakindustrie

Een eerste traject betreft het innoveren van de productie via gezamenlijke werkgroepen rond robotica en vision systemen. Een tweede pijler gaat over digitalisering, waarbij de fabrieken in samenwerking met  Enginity en Flanders Make beschikbare data slimmer gaan inzetten om de werkprocessen te optimaliseren. Een derde samenwerkingstraject gaat over het organiseren van slimmere mobiliteit in de regio.

 

Maar het belangrijkste voornemen van het Smart Netwerk is allicht om vanuit de lokale verankering de maakindustrie in de regio naar een hoger niveau te tillen. De 4 bedrijven uit het netwerk gaan hun ervaring en kennis op hun werkvloer delen met KMO’s in de regio. In samenwerking met de UHasselt School of Expert Education en Vlaio zetten ze een Smart Production Masterclass op. Concreet wordt dat een programma waar 20 maakbedrijven via specifieke thema’s ontdekken hoe ze hun productie slimmer en wendbaarder kunnen opzetten. Dat gebeurt meteen heel praktijkgericht, op de werkvloer in de smart factories via training en werksessies.

 

Burgemeester Veerle Heeren ziet het potentieel van dit netwerk: “Sint-Truiden is tot vandaag een discrete, maar essentiële poot in de Belgische automotive industrie. Bedrijven zoals VCST, Punch Powertrain, Bosch en Tenneco zijn belangrijke toeleveranciers van de auto-industrie. En dat mag de wereld gerust weten. Deze samenwerking bewijst hoe de maakindustrie zich duurzaam en harmonieus kan installeren in een groene regio waar woonbeleid en vrijetijdsbeleving belangrijke troeven zijn. Sint-Truiden kiest voor slimme innovatie, met nieuwe technologieën en productiemethodes. Meer nog deze bedrijven versterken ook de andere maakbedrijven in onze regio en dragen zo bij tot de groei van onze economie.

In de hoofdstad van Haspengouw gaan levenskwaliteit en smart economy immers hand in hand.

 

Schepen van lokale economie Jo François geeft aan dat de stad blij is dat ze hier tijdig mee begonnen zijn zodat deze bedrijven beter gewapend zijn tegen de mondiale uitdagingen : ”Met de DronePort lieten we al een eerste vlieger op, met het Smart Production Network wijzen we nu ook de weg voor de auto-industrie.”

 

Mensen maken het verschil

De fabrieksleiders geloven in die praktijkgerichte samenwerking. “Wij tonen dat je vooral door slim samenwerken vooruitgang boekt,” vertelt Plant Manager Wim Vandewijer van VCST. “We bewijzen dat we door samenwerking duurzamer, efficiënter en kwalitatiever zijn. Zo worden we wendbaarder in een snel veranderende wereld en zijn we weerbaarder tegen internationale concurrentie.” COO Marc De wind van Punch Powertrain vult aan: “ Goed opgeleide, gemotiveerde mensen, die zoals wij het al jaren noemen “fluitend naar het werk” komen, zijn daarbij de hoeksteen voor het succes. Door ons samen te profileren kunnen we lokaal en internationaal talent beter bereiken en overtuigen. Door vervolgens samen professionele opleidingen en omkadering te voorzien voor die mensen, kunnen we ze ook een waardevolle carrière aanbieden. Zo brengen we een positieve spiraal op gang voor de medewerkers, het imago van de bedrijven en de regio.”

 

Voorsprong door samenwerking

Ook Gino Quenis van Lean Lead gelooft in verbinding als sleutel om nieuwe industrie toekomstvast te installeren in de regio: "Wij zijn heel enthousiast over de samenwerking van de afgelopen jaren. Het feit dat hier nu 4 concrete projecten uit ontstaan, bewijst het nut van het netwerk. Het is onze missie om zowel individuen als organisaties te laten groeien door slimmer samen te werken. En laat dat nu net de toekomst zijn voor innovatie en duurzaam ondernemen."

 

Meer informatie: https://smartnetwork-sinttruiden.com/


Over de partners:

Lean Lead is een organisatie die samenwerkingsverbanden in de technologische industrie begeleidt vanuit de praktijkervaring, gebaseerd op 30 jaar kennisontwikkeling rond bedrijfsprocessen, productiemethodieken en change management. www.leanlead.be

 

Enginity / Cronos Groep is actief in meerdere innovatieve sectoren. Ze vertalen nieuwe technologieën naar toepasbare oplossingen binnen technische omgevingen.  Via deze aanpak voorzien zijn hun klantbedrijven van de nodige competitieve slagkracht.

School of Expert Education (Universiteit Hasselt)  wil een sterke en unieke leeromgeving creëren ingepast in uw domein om uw expertise te verfijnen. Daarom heeft elke SEE-opleiding naast een uitgekiende en moderne inhoud, ook een unieke leerstijl en een sterk eigen karakter.

bottom of page