top of page

Masterclass Digitale Fabriek @ VCST
Maart 2022

De stad Sint-Truiden is trots op hun Smart Network; een automotive cluster die de samenwerking, kennisdeling en ontwikkeling in de regio bevordert. In samenwerking met POM Limburg, ondersteunen zij de Limburgse maakbedrijven bij hun transformatie naar ‘smart’ maakbedrijven van de toekomst. Productie gaat van massa naar ‘op maat’, service wordt een verdienmodel, digitaal is de standaard en klanten staan steeds meer op de voorgrond. Om aan de groeiende wensen van klanten te voldoen moet de maakindustrie eerst een grote transformatie ondergaan. Tijdens onze eerste sessie bij VCST, de digitale fabriek konden we ontdekken hoe zij deze transformatie aan het realiseren zijn. Maar eerst kregen we een introductie van Yves De Saeger waarbij volgende  3 topics uitgebreid aan bod kwamen zijnde 

 

1) SMART TECHNOLOGY : learn whats possible -> automation 

 

Op zich zijn veel van de huidige ind 4.0 technologieën zeer oud en is de kennis al lang beschikbaar. Maar eindelijk is er de juiste hardware en rekenvermogen om die de massa aan data te verwerken. De uitdaging bij smart Technology is om deze hardware optimaal in te zetten om de verwachtingen van je de klanten en snelle veranderingen te realiseren. Want hier maakt een smart organisatie het verschil "implementatie snelheid”  Veel bedrijven hebben nog steeds rond de 2 jaar nodig voor een nieuwe technologie te implementeren in tegenstelling met startups die liever over maanden praten. 

 

2) SMART KNOWLEDGE :  learn to understand  -> autonomination 

 

Vandaag merken we dat bij veel bedrijven de uitdagingen en strategie vaak te vaak veranderd worden door het management. Een bedrijf zou een visie moeten hebben die niet afh is van de persoon of rollen in de organisatie. Dit merk je vooral bij start ups ,(they rule the world) zij hebben een visie en gaan zich als organisatie ct aanpassen aan de uitdagingen en veranderingen Ook bij Chinese bedrijven is dit aanwezig. Zij leveren aan de ganse wereld en zijn het blijkbaar gewoon om alle uitdagingen en standaards te combineren (kopiëren) naar 1 oplossing.  Snelheid is dus de grootste troef op vlak van technologie implementatie. Zeker bij langere implementatie tijden heb je het risico om uit alle voorhanden technologieën de juiste te kiezen dit eind van de dag het verschil maakt 

 

3) SMART ORGANIZATION  learn to use  -> self organization 

 

Een eenduidige business case, een uitdaging of probleem dat je moet oplossen voor je klant geeft focus anders blijft technologie gadgets en spelen. In de realisatie kan je hiermee voldoende focussen op de gebruikers en hun change. Deze change en bijhorende weerstand van gebruikers ligt vaak aan de basis van lange invoering of zelfs falen van de technologische verandering.  Om voldoende implementatiesnelheid te krijgen moet men dus ook focussen op organisatie, structuur en change. 

 

Vervolgens konden we van Dimitri Joris van Enginity enkele mooie praktijkcases ontdekken. Met een low cost data box “CODI” kan je snel experimenteren en al mooie resultaten boeken. Zo hoef en niet langer te wachten om te starten aan jou Industrie 4.0 verhaal! 

 

In de namiddag kregen we dan van Tim Polleunis de praktijk te zien. Hij gaf aan hoe je de krijtlijnen uitzet en wat er allemaal bij realisatie van een digitale fabriek komt kijken .Een fabriek die kan blijven beantwoorden aan alle standaarden van kwaliteit, leverbetrouwbaarheid, sterke innovatiekracht en de daarbij operationele efficiëntie kan verwezenlijken. De transformatie naar digitalisering is een stapsgewijs proces. Het is noodzakelijk om te communiceren naar je werknemers dat het gaat over een toekomstgerichte strategie. Want niets doen betekent achteruitgaan. VCST is wereldleider in de productie van tandwielen en andere onderdelen voor de automobielindustrie. De site in Sint-Truiden is ideaal gepositioneerd om zijn rol voor nieuwe projecten en producten waar te maken omdat het naast het hoofdkantoor op één locatie R&D, prototypen, machinale bewerking en warmtebehandelingsfaciliteiten samenbrengt. Als een SMART team maken de 450 medewerkers op vlak van kwaliteit elke dag opnieuw het verschil voor hun klanten. 

Bij deze wens ik naast Stad Sint-Truiden nogmaals alle sprekers en iedereen te bedanken voor hun bereidheid en openheid om hun kennis en inzichten te delen. We wensen iedereen nog veel succes met jullie transformatie ! 

 

 

Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt in samenwerking met de stad sint-Truiden, POM Limburg , VDAB , T2 Campus en QRM4.0

bottom of page